keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Teen hauduttaminen: 5 yleisintä virhettä


Huonoa teetä ei ole olemassakaan.
On vain huonosti haudutettua.


1. Vihreä ja valkoinen tee kitkeröityy, kun kaataa liian kuumaa vettä.

Monesti saa kuulla, että vihreä tee on pahaa. Melkein yhtä monesti lehtien päälle on kaadettu kiehuvaa vettä. Nyrkkisääntönä vihreälle, valkoiselle ja keltaiselle teelle (myös mate-yrttijuomalle) on, että vesi saa olla max. 80-asteista. Jos tässä asiassa haluaa olla tarkka, suosittelen hankkimaan lämpömittarin tai vedenkeittimen, josta pystyy säätämään veden lämpötilaa. Muussa tapauksessa tässä muutama vinkki, jolla saisi herkimmät teet maistumaan hyvälle:

a) Kun vedenkeitin on mennyt pois päältä, odota hetken aikaa veden jäähtymistä.
b) Just ennen kuin vedenkeitin kiehahtaa, napsauta virta pois.
c) Kaada mukiin ensin vähän kylmää vettä ja sitten kuumaa sekaan.

Muita seurauksia teen kitkeröitymisestä, voit lukea tästä.

2. Jo keitettyä vettä ei saisi keittää uudelleen.

Näin tehdessä happea vapautuu ja veden laatu heikkenee. Eli ennen kuin napsautatte
keittimen virran taas päälle, kaatakaa vanha vesi pois ja raikasta vettä tilalle.

3. Teen lehdillä pitää olla tilaa hautua.

Aivan liian monta kertaa saa nähdä kuinka pikkuruiseen sihtiin tungetaan liikaa lehtiä.
Vedessä lehdet turpoavat moninkertaisesti eli liian ahtaassa tilassa lehdet eivät päästä
kunnolla makua kuppiisi.

Sihtiä, jota suosittelen on Easy- terässihti. Helppo käyttää ja puhdistaa, sopii moneen pannuun ja mukiin, ja ennen kaikkea on kestävä, tiivis ja tilava. Ei mikään hävytön mainospuhe, vaan tosiasia. Siitä on lukuisat asiakkaamme samaa mieltä (moni tullut takaisin ostamaan lisää sukulaisille ja ystäville).


4. Heitetään lehdet veke, kun ne on kerran käytetty.

Teen lehtiä voi hauduttaa useammin kuin kerran, etenkin vihreän, valkoisen, oolongin ja pu erhin lehtiä. Kuitenkin tämä pätee paremmin maustamattomien laatujen kanssa, sillä maustetuissa haetaan enemmän sitä makua, jolla teen lehtiä on maustettu. Useimmiten se ei ole enää niin vahva toisella haudutuskerralla. Mutta kokeilkaa ihmeessä tätä maustamattomien kanssa, joka monesti voi olla toisella haudutuskerralla parempaa.

5. Muistakaa, että nämä ovat vain yleisiä vinkkejä.

Jokainen hauduttaa oman maun mukaan. Älkää siis seuratko
orjallisesti kaikkea mitä olette äsken lukeneet, vaan kokeilkaa rohkeasti
eri haudutustapoja. Tärkeintä on, että se mitä teillä on kupissa maistuu omasta
mielestänne hyvältä.

2 kommenttia:

  1. Kakkoskohta on täyttä potaskaa.

    "The dissolved oxygen hypothesis rests on two premises: (1) that once-boiled water contains more dissolved oxygen than twice-boiled water; (2) that dissolved oxygen improves the flavor of tea. Both premises are demonstrably false.

    Boiling itself does not remove dissolved gases. It is the change in temperature or pressure that affects the amount of gas that a liquid can hold (i.e., the solubility of a gas in a liquid). Solubility decreases as temperature increases. Assuming normal atmospheric pressure and composition, water at 0˚C can hold a maximum of ~15ppm DO, while water at 50˚C can only hold ~5ppm. Once the water reaches 100˚C, solubility is zero. Therefore, if you've brought water even close to a boil, you've removed virtually all the DO. What this means is that neither once-boiled nor twice-boiled water contain significant levels of DO, refuting premise (1)."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi!

      Kiitos oikein paljon viestistäsi, voisitko ystävällisesti liittää myös lähde yllä olevaan tekstiin? Oli niin mielenkiintoista luettavaa, että voisi lukaista artikkelin kokonaisuudessaan. :)

      Poista