tiistai 1. maaliskuuta 2016

Mietelmiä kassan takaa: Tekin voitte vaikuttaa

Olen monesti saanut kuulla kuinka kahviloissa ja ravintoloissa tarjoillaan pahaa teetä. Joko se on sitä pussiteetä tai väärin haudutettua laadukasta irtoteetä. Kaverikin kerran laittoi viestiä hyvämaineisesta ruokapaikasta: "Tulkaa kouluttamaan tän paikan henkilökuntaa, aivan liikaa lehtiä ja liian kuumaa vettä vihreälle teelle!". Tuosta jätin voimasanat pois.

Se on kieltämättä hienoa, että hyvin haudutetun irtoteen arvostus nousee koko ajan. Kuitenkin, niin kuin jokaisessa tarinassa, tässäkin on kaksi puolta. Silloin kun otamme asian esille erinäisten paikkojen henkilökunnan kanssa, saamme kaksi hyvin yleistä vastausta. Ensimmäinen on että pussiteen käyttö on niin helppoa, mikä on ihan totta. Tiskin takana voi olla muutenkin jo valmiiksi hektistä, niin tässä on voitu ajatella tarjotaanko laadukasta juomaa vai nopeata palvelua? 

Toinen useasti kuullut selitys on etteivät asiakkaat sano mitään. Olen vahvasti sitä mieltä, että elämme vaatimattomuuden kulttuurissa, tyydytään siihen mitä on tarjolla. Ja valitettavan usein epäkohdat tuodaan esille vasta ovesta ulos astuessa tai kerrotaan huonosta kokemuksesta kaikille muille paitsi niille, jotka voivat asioille oikeasti jotain tehdä.

Älkää nyt käsittäkö väärin, kuuntelen kyllä mielelläni, sillä voin kertoa samaisen asian, jonka kerron tässä; antakaa palautetta, käyttäkää ääntänne. Believe it or not, sillä on kyllä vaikutusta. Joihinkin epäkohtiin tartutaan hanakammin kuin toisiin. Esim. syy siihen, että laitetaan liian kuumaa vettä helposti kitkeröityviin laatuihin voi olla, että paikassa on käytössä yksi laite josta saadaan sitä kiehuvaa vettä kaikille juomille (ja nyt vaikeina taloudellisina aikoina pitää vielä tarkemmin harkita sijoituksien tärkeysjärjestystä). 

Antakaa siis sitä ystävällistä, rakentavaa palautetta. Sen voi tehdä kasvotusten, puhelimitse, netissä tai minun henk.kohtaisella lempparilla; hienolla postikortilla varustettuna. Vaikutus voi olla hyvinkin suuri. Eihän sitä kukaan tiedä mitä mättää, jos siitä ei sanota?

Näin lopuksi mainittakoon, että positiivinen palautekin on näissä hommissa ja yleisesti elämässä enemmän kuin tervetullutta. Sillä jos nyt jollain olisi välitön vaikutus. 


v. 2013 postiluukkuun tipahtanut asiakaspalaute

2 kommenttia:

  1. Liian kuuma vesi oli myös meillä kotona iso ongelma. Suu pyrki palamaan ja sitä yritettiin estää lisäämällä kuppiin summittaisesti kylmää vettä. Ongelma poistui, kun hankimme vedenkeittimen, jossa on säädettävä veden lämpötila alueella 70, 80, 90 ja 100 astetta. Samalla teejuoman laatu parani ja se on aina tasalaatuista. Näiden säädettävien keittimien hinnat ovat alentuneet merkittävästi. Ostinkin sellaiset kaikille lähisukulaisillemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, itsellänikin vedenkeitin, josta pystyy säätämään lämpötilaa. On huomattavasti elämä helpottunut ja teen laatu pysynyt nimenomaan tasaisena. Kieltämättä kunnolliset haudutusvälineet ja veden lämpötila ovat tärkeitä teen nautintoon, ja hienoa että olette vieneet teen iloa eteenpäin sukulaisille! :)

      Poista