tiistai 17. toukokuuta 2016

Terveellistä, maukasta ja raikasta jääteetä!

Viime päivinä olen kokeillut jääteeksi sopivia teelaatuja. Näissä laaduissa toimivat teille asiakkaille tärkeät kriteerit, terveellisyys ja maku.Puolukka-Vanilja-teemme menestyksen salaisuus on sen onnistunut resepti puolukan hentoa kirpeyttä ja vaniljan pehmeyttä. Kotimainen kuivattu puolukkarouhe antaa vielä omanlaisensa väriläiskän valkoisille ja vihreille teelehdille. Ps. tiesitkö, että valkoinen tee on terveellisin teelajike? Lehdissä on säilynyt parhaiten terveysominaisuutensa, koska teen lehtiä ei käsitellä poiminnan jälkeen.


Suomen suosituin mate-valmiste, runsaan hedelmäisen makuinen Kuuma Tanssi, on ollut monella piristävä tekijä arjessa. Myös kirjaimellisesti puhuttaessa, sillä etelä-amerikkalaista yrttijuomaa suosittelemme monesti niille, jotka kahvin juontia haluavat vähentää tai lopettaa. Kuitenkin mate piristää elimistöä paljon lempeämmin verrattuna kahviin ja se sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja. Perinteinen jäätee-mate syntyy jääveteen tai sitrushedelmämehuun, johon sekoitetaan vielä yrttejä (esim. minttu, kamomilla, fenkoli) ja hedelmänkuoria. Ehkäpä vielä jotain mitä lähimmästä metsästä löytyy..


Täysin kofeiinitonta juomaa jääteenä, suosittelemme Suomen ostetuinta rooibos-tuotetta, mansikan ja vaniljan makuista Aavikkokermaa. Tähän sopii lisäksi oikein mainiosti kotimaiset mansikat, jotka tuovat hieman makeutta juomaan. Ainoastaan Etelä-Afrikassa kasvavassa autiomaayrtissä on myös runsaasti antioksidantteja ja se tehostaa aineenvaihduntaa ikääntymistä vastaan eli nuorentaa ja kirkastaa ihoa.


Halusin tässä vielä tuoda esille vähemmän tunnetun, mutta siitä huolimatta suositun tuotteemme niiden keskuudessa, jotka tätä ovat kokeilleet, Pu-Erh Oolong, Kiinalainen terveystee. Tässä tuotteessa on käytetty pu erh-ja oolong-teelajikkeita, johon on lisätty suomalaisten makunystyröihin sopivaa sitruunaa. Pu erhin on todettu mm. alentavan kolesterolia ja vaikuttavan myönteisesti ylipainon ehkäisemisessä sen poistaessa rasvaisia kuona-aineita eli oikein loistava ruokajuoma raskaiden ruokien seuraksi. Oolong sen sijaan on mainio niille, jotka kokevat mustan ja vihreän teen olevan huonoksi vatsalle, sillä se on hyvin vatsaystävällinen teelajike.

Kuumien kelien aikana voit tämän kirjoituksen myötä pitää mielessä mitä juotavaa voisit sitten valmistaa. Aitoa jääteetä voi periaatteessa tehdä mistä teestä tahansa joko kuumaan tai kylmään veteen hauduttamalla. Kuumaan veteen hauduttaessa tee hautuu nopeammin ja siitä tulee vahvemman makuista, mutta jäähtymisaika on pitempi.

Jos haluat päästä helpommalla, voit hauduttaa teen kylmään hanaveteen. Annostus on teelusikallinen lasillista kohden (= n. 2dl). Itse tykkään laittaa teen lehdet kannuun ilman sihtiä, jotta teen lehdillä olisi enemmän tilaa hautua ja näin ollen päästää enemmän makua veteen. Kannu laitetaan jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen se on valmis juotavaksi.

Nämä ovat yleisiä vinkkejä, joten maun mukaan voi laittaa enemmän teen lehtiä, hauduttaa pitempään jääkaapissa (vaikka yönkin yli) ja lisätä sitruunaviipaleita, mintun lehtiä, tuoreita/pakastemarjoja, hunajaa yms. Mielikuvitus on vain rajana, mutta se on varmaa, että aito jäätee toimii oikein mainiosti jano-ja palautusjuomana, sillä se ei koostu sokerista ja tee-uutteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti