Kun joku ryhtyy teenjuojaksi, (tämä siis nyt yleistämistä)
aloittaa hän harrastuksen useasti maustetuista mustista teistä. Ovi
teemaailmaan tuntuu olevan juuri siitä kohtaa suurin ja kynnys teenjuojaksi
siirtymiseen pienin. Joissain tapauksissa se on jonkin toisen teelaadun
”vähemmän ihana” maku, joka on ajanut tähän pisteeseen.
Yksi lausahdus, jota toistetaan yhtä useasti kuin
Putous-hokemia on;
”En oikein pysty juomaan vihreää teetä.”
”En oikein pysty juomaan vihreää teetä.”
Perusteluna edelliselle lausahdukselle mainitaan usein, että
maku ei vain tunnu omalta, tai sitten teen koetaan aiheuttavan vatsassa outoja
tuntemuksia. Nou hätä! Makuasioista ei voi toki kiistellä ja olisi kieltämättä
turhan absurdia syytellä jotakuta herkkävatsaisuudesta, joten jätetään asia nyt
edellisten osalta sikseen.
Asia, joka tosin voidaan laittaa kuntoon, on veden
lämpötila. Kiehuva vesi tekee vihreästä teestä tunnetusti kitkerän, eikä teen
mausta voi kertoa sen jälkeen nauttivansa edes uskollisin teenjuoja. Kitkeryys
saa aikaan naamassa irvistyksen, ja ennen kuin huomaatkaan, potentiaalinen
elämäsi rakkaus näkee juuri tuon ilmeen. Ne ovat ne elämän pienet hetket,
jotka määrittävät ne suuret…
Tässä muutama vinkki teen haudutukseen:
a) Kun vedenkeitin on lakannut kiehumasta, odota.
(Niin kuin vanhempasi ja opettajasi olivat kärsivällisiä sinun suhteesi, ole sinä puolestasi kärsivällinen tässä.
(Niin kuin vanhempasi ja opettajasi olivat kärsivällisiä sinun suhteesi, ole sinä puolestasi kärsivällinen tässä.
b) Ennen kuin vesi kiehahtaa, pistä vedenkeitin pois päältä.
(Tämä vaatisi seisomista vedenkeittimen vieressä, joka on toisaalta oikein hyvä asia, sillä tutkimukset väittävät, että liikaa istuma-asennossa oleminen on haitaksi terveydelle. Mitää, eikä?!)
(Tämä vaatisi seisomista vedenkeittimen vieressä, joka on toisaalta oikein hyvä asia, sillä tutkimukset väittävät, että liikaa istuma-asennossa oleminen on haitaksi terveydelle. Mitää, eikä?!)
c) Sijoita vedenkeittimeen, jossa pystyt säätämään veden
lämpötilaa.
(Ja voit taas hymyillä.)
(Ja voit taas hymyillä.)
Eli lyhyesti vielä kertausta vihreän teen haudutuksen
saloihin: Vihreä tee kaipaa 80-asteista vettä kaverikseen, sama juttu mateella.
Valkoisessa teessä saa olla vieläkin alhaisempi veden lämpötila, semmoinen
70-astetta. Haudutusajan suhteen kannattaa aloittaa kahdesta minuutista ja
vasta tarvittaessa pidentää tai lyhentää haudutusaikaa.
Näiden vinkkien saattelemana toivotan oikein hyviä teehetkiä
ja ps. mun mielestä uudet Putous-näyttelijät ovat mahtavia.
teksti julkaistu ensimmäisen kerran syksyllä 2014
teksti julkaistu ensimmäisen kerran syksyllä 2014
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti