torstai 16. heinäkuuta 2015

Muista nauttia

Vantaan Sanomissa (ke 18.2), mediapersoona ja Teen Ystävät ry:n perustaja Pirkko Arstila antaa oikein hyviä teevinkkejä ja kertoo oman näkemyksensä suomalaisesta teekulttuurista. Asia, johon Arstila osuu naulan kantaan on tämä:

Suomalaisten ongelma on teen terveellisyyden korostaminen. Tee on tutkitusti terveellistä, mutta suomalaiset puhuvat teestä kuin kalanmaksaöljystä. Mikä tee on terveellisintä? Mihin tämä tee vaikuttaa? Teen yhteydessä ei meillä puhuta nautinnoista, teen mauista, tuoksuista, väreistä. Mielestäni teet ovat kuin viinejä ja niihin pitäisi suhtautua myös samalla tavalla. Eihän viineistäkään heti tiedustella alkoholiprosentteja vaan keskustellaan mauista.

Se on sanomattakin selvää, että Suomessa moni siirtyy teenjuonnin pariin nimenomaan terveysvaikutuksien takia. Tosin viime aikoina, etenkin täällä pääkaupunkiseudulla monien uusien teehuoneiden myötä, teekupin ääressä istumisesta on tullut trendi. Mutta hipsteri- touhuista lisää toisella kerralla.

Tuntuu, että jos jokin asia ei ole kovin tuttu, on meidän helpompaa tarttua siihen mitä terveydellisiä hyötyjä se voi tuoda meille kuin millaisia makuelämyksiä voimme saada niistä. Esimerkiksi suurin osa superfoodeista on ihan arkipäivää paikoissa, joissa niitä valmistetaan. Ei niistä siellä puhuta terveyspommeina vaan pikemminkin “mamman herkullisen iltasapuskan koristeena”. Monestikin, kun joku lukee tuotteemme etikettejä, saattaa kuulla kun hihkaistaan ”hei tää alentaa kolesterolia, tää ois hyvä!” (mm. musta tee) tai ”vilkastuttaa aineenvaihduntaa, pakko ottaa!” (mm. vihreä tee). En oikein usko tuottajamaiden asukkaiden juovan teetä samoista syistä. Ainakin vaihtovuoden aikaiset kiinalaiset kämppikset totuttuun tapaansa nauttivat vihreätä teetä ruokajuomana. Nauttivat.

Sitten on moni, joka ihan suoraan kysyy kaikkien tee- ja yrttihaudukkeiden terveysvaikutuksista ja tekevät ostopäätöksensä sen perusteella. Sitten on tietenkin taas niitä, jotka lähtevät makumaailmasta liikkeelle. Niin kuin aiemmassa kirjoituksessa, jossa pohdin Reilua kauppaa ja luomua, totesin että jokaisella on oikeus ostaa mitä haluaa, olkoon syy mikä tahansa. Asia on edelleenkin näin.

Itselläni taisi muuttuakin tapa juoda teetä, kun muutama vuosi sitten kärsin munuaiskivistä. Kysyin sitten hoitajalta, että mites nyt jatkon kannalta. ”Kaksi litraa nestettä joka päivä.” Aha.  Ja kun pelkkää vettä on vähän raskasta juoda päivän aikana isompi määrä (eikös?!) niin teetä tuli sitten reippaammin juotua ja samalla olutta vähemmän kitattua. Kieltämättä ei ole kovin montaa teekupillista tullut juotua ilman, että aivot huutaa MUISTA NESTEYTYS!

Pitääpähän ihan vapaa-aikana panostaa hetken nautintoon; laittaa aivot narikkaaan ja antaa makujen vallata. Kokeilkaahan tekin.


Hyvää loppuviikkoa!

kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti