maanantai 13. heinäkuuta 2015

Luomu vai Reilu kauppa, Reilu kauppa vai luomu?

Luomu ja Reilun kaupan viikkojen ollessa takanapäin, on aika tuoda esille muutamia sellaisia seikkoja, joita olen miettinyt hiljaa itsekseni tai joskus jopa ääneen. Muistan, kun verkkosivujamme uusittiin ja tuotteet jaettiin eri kategorioihin; musta, vihreä, keltainen, kiinalaiset erikoisuudet, luomu jne. Silloin vielä Reilun kaupan kategoria puuttui joukosta ja heräsi ihan sattumalta kysymys Reilun kaupan asemasta nykypäivänä. ”Jos luomu-kategoria siellä kerran on, niin pitäähän se Reilu kauppakin siellä olla ja kyllä jotkut varmasti ostopäätöksensä tekevät sen perusteella”, oli oma pikainen vastaukseni sillä hetkellä. Hienovaraisemmin sanottuna minulla oli sellainen tunne, että Reilu kauppa ei enää ole kaikkien huulilla samoin, kuin se oli ollut ehkä aiemmin.

Sinä aikana, kun olen työskennellyt talossa, on vain kaksi kertaa tullut tilanne, jolloin asiakas on kysynyt Reilun kaupan tuotteita. Sen sijaan luomutuotteita kysytään viikoittain. On myös niitä asiakkaita joilla kiinnostus luomutuotteita kohtaan on herännyt, mutta jotka eivät ole päässeet eteenpäin siirtymävaiheesta. Keskeisin huolenaihe liittyy edellä mainituilla kuluttajilla luomun vaikutuksesta makuun. Makukysymykseen annan lähes aina saman vastauksen: joidenkin mielestä luomu maistuu selkeästi paremmalta ja toisten mielestä taas ei­–makuasioita, kuten todettu, eikä niistä kannata alkaa väittelemään. Moni on saattanut tottua ajan myötä tiettyyn teen, tai minkä tahansa ruuan makuun ja luomutuote maistuu siksi vieraalta tai kummalliselta.

Joskus kerron asiakkaille vielä oman henkilökohtaisen mielipiteeni (huomioikaa, että tämä on nimenomaan minun eikä yrityksen kanta), että luomu voi toimia myös lumelääkkeenä. Kysyin kerran vanhalta tuttavaltani, tunnistaisiko hän luomuruoan tavallisesta, jos hänen eteensä laitettaisiin kaksi samannäköistä ruoka-annosta, joissa toinen olisi luomua ja toinen valmistettu ”normaalin tuotantotavan” raaka-aineista. Mainittakoon vielä, että kyseinen henkilö suosii kaikissa valinnoissaan luomua, harrastaa superfoodeja sekä pyrkii kaiken lisäksi yleiseen positiiviseen ajatteluun (tämä vain yleisenä huomiona). Tuttavani vastaus kysymykseeni oli, että hyvin todennäköisesti hän ei pystyisi eroa huomaamaan.

Viime syksynä Facebookissa saitte vastata, kumpi on teille tärkeämpää luomu vai Reilu kauppa. Muutama valitsi Reilun kaupan, kun taas suurin osa oli luomun puolella. Yksi vastaus on pakko mainita tässä yhteydessä mahtavan rehellisyyden vuoksi: ”Kyllä olisi hienoa saada kehitysmaiden työntekijöille paremmat oltavat, mutta nyt minun pitää olla itsekäs, joten luomu”. Eli karusti ajateltuna muiden hyvinvointi vastaan oma hyvinvointi on ollut puntarissa ja vaakakuppi on kallistunut tällä kertaa oman hyvinvoinnin puolelle.

Samassa kyselyssä tärkeimmäksi ja määrääväksi tekijäksi ostopäätöstä tehtäessä tuli kuitenkin mikäpä muukaan kuin tuotteen maku. Niin joo…maku, miten tuommoinen seikka tuli nyt unohdettua. Samalla tulee mieleen myös ne kerrat, kun tuli itse ostettua jotain pelkkien terveysseikkojen tai eettisten syiden takia. Valitettavasti tietyt tuotteet taitavat edelleen löytyä sieltä kaapin pohjalta.

Täydellinen tuotehan olisi sellainen, jossa ”pyhä kolminaisuus” olisi kohdillaan, eli Reilu kauppa, luomu sekä hyvä maku yhdessä paketissa. Kuvailtua yhdistelmää ei ole helppoa valmistaa ja usein hinta karkaisi verrattain kalliiksi. Vaatimalla asiakkaat voisivat saada haluamansa, jos on valmis maksamaan hieman enemmän siitä, että tuottaja käyttää sekä luomun että Reilun kaupan sertifikaatteja. Esimerkiksi Ruotsin markkinoilla on suureen kysyntään hyvin kiitettävästi vastattu. Suomessa onneksi olen löytänyt ainakin yhden kuvausta vastaavan tuotteen, nimittäin meidän Rooibos Veriappelsiinin! (Ensimmäinen ja toivon mukaan viimeinen kerta, kun tätä palstaa käytän suoraan markkinointiin.)

Lopuksi haluan vielä sanoa, että en todellakaan yritä moittia tai syyllistää ketään sen perusteella, minkälaisia valintoja teette kuluttajina. Jokaisella on omat motiivinsa valintoja tehdessänsä, ja hitto soikoon, jos jokin saa olosi tuntumaan hyvältä tai tuottaa iloa ihmisille ympärilläsi, niin jatka sitä ihmeessä. Sitä tässä maassa ainakin tarvitaan.

teksti julkaistu ensimmäisen kerran syksyllä 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti